Hvad er en laparoskopi?

06 december 2022
Lykke

En laparoskopi er operation gennem et lille hul i bughulen. Operationen foregår som kikkertoperation. Den teknologiske udvikling har gjort det lettere for os at lave indgreb uden at lave åbne snit. Den første laparoskopi blev gennemført i starten af 1900-tallet. Dengang var den største udfordring at kunne se ind i bughulen. Der er mørkt inde i kroppen så det er nødvendigt tilføre en form for lys.

Elpæren blev et gennembrud

Det stod klart at lys var nødvendigt. Da elpæren blev opfundet begyndte man at udvikle udstyr der kunne give lys der kunne indføres i kroppen uden at påføre patienten skade. Dengang blev lyskilder varme fordi de bestod af glødetråde. Allerede i 1806 blev den første procedure med lys udført succesfuldt. Det var en kompliceret anordning som reflekterede skæret fra et vokslys ved hjælp af spejle og et aluminiumsrør. En besværlig procedure, men første skridt til en egentlig laparoskopi.

Linsen blev indført i 1929

1. verdenskrig fik sat en stopper for udviklingen af laparoskopi. Men i slutningen af 1920’erne blev det første system udviklet som brugte linser til at foretage undersøgelser og diagnoser i bughulen. Systemet blev primært brugt til diagnostisering af galdeblærelidelser. I 1938 blev en særlig nål opfundet af Janos Veress. Nålen blev opkaldt efter ham og bærer stadig navnet. Du kan se og købe Veressnåle hos blandt andet EkkoMED. Med denne nål kunne lægen nu etablere pneumoperitoneum.

Luft i bughulen

Pneumoperitoneum er en tilstand hvor der er opstået luft eller gas i bughulen. Det kan medføre alvorlig sygdom. Med Veressnålen kan lægen prikke hul til luftlommen så luften kan slippe ud igen. Hele indgrebet kan foretages med en kikkert og et lille hul i bughulen. Så siden 1938 har det ikke været nødvendigt med større indgreb. Denne første laparoskopi blev starten på udviklingen af robotoperationer med minimale snit.

Flere Nyheder

04. marts 2022

Pullerter